Energetska učinkovitost Kager hiše

Hiša KAGER je prispodoba izjemno ekonomičnega in ekološko ozaveščenega izkoriščanja vseh energetskih virov.


Energetska učinkovitost

Zero Energy House


Energetski zakon (EZ-1)3 je v 330. členu opredelil zahtevo, da »morajo biti vse nove stavbe skoraj nič-energijske«.
Izraz »skoraj nič-energijska stavba« v tem zakonu pomeni stavbo z zelo visoko energetsko učinkovitostjo oziroma zelo majhno količino
potrebne energije za delovanje, pri čemer je potrebna energija v veliki meri proizvedena iz obnovljivih virov na kraju samem ali v bližini.
Prehodne določbe v 542. členu določajo, da se »določba 330. člena tega zakona začne uporabljati 31. decembra 2020.

Energetska učinkovitost

Sončna arhitektura


Hiša Kager se lahko zaradi izvrstnih izolacijskih tehnik pohvali s 40 odstotno zasteklitvijo zunanjih sten, kar je štirikrat več kot omogoča klasična arhitektura. V mrzlih, a s soncem obsijanih dneh, prejme hiša kar 25 % vse za ogrevanje potrebne energije s pomočjo sončnega obsevanja. Povezanost zunanjega in notranjega okolja pa je zaradi večje zastekljenosti izrazitejša. Vsi stiki konstrukcijskih delov in stavbnega pohištva, ki sicer ustvarjajo toplotne mostove, so že vnaprej predvideni in ustrezno obdelani. Obsežne lesene in steklene konstrukcije z veliko transparentnostjo obračamo iz vzhoda, preko juga na zahod, kjer ulovijo največ  sončne energije. Na severno stran neba usmerimo manjše, proti mrazu odpornejše okenske površine, s čimer lovimo v hišo toploto in jo hkrati minimalno izgubljamo na hladnejši strani. Stroški ogrevanja so pri tovrstni zasnovi bistveno manjši.

Energetska učinkovitost

Kontrolirano prezračevanje


Naprave za rekuperacijo zraka  omogočajo samodejno prezračevanje vse hiše brez odpiranja oken in vrat. V vseh prostorih je zato vedno prisoten svež zrak, ki ni obremenjen z neprijetnimi vonjavami, izpušnimi plini in cvetnim prahom. s tem je prav tako onemogočen vdor zunanjega hrupa v bivalne prostore. Ob vgradnji rekuperacijskega sistema odpadejo še morebitne zagate, ki jih povzroča povišana vlaga v kopalnicah in ostalih, vlagi podvrženih prostorih, kar povečuje trajnost gradbenih materialov in izboljšuje bivalno ugodje. Kontrolirano prezračevanje predstavlja zato za marsikoga nepogrešljivo rešitev, ki jo nadgrajuje dejstvo, da naprava ob odvodu onesnaženega zraka iz objekta slednjemu odvzema toploto. Z njo se nato po potrebi svež in filtriran zrak, ki ga sistem prek zračnih kanalov dovaja v posamezne bivalne prostore, ogreva, kar povečuje energijsko bilanco celotnega objekta.

Povabljeni k dolgemu prijateljstvu

Z veseljem vas obiščemo na vaši parceli ali se srečamo z vami v naših prostorih na Ptuju. Vabimo vas, da nas pokličete ali nam pošljete elektronsko pošto in dogovorili se bomo za termin.

Zgodbe naših strank

Brezčasna domačnost


Marsikdo nas vpraša zakaj lesena? Naša družina je imela željo po enem izmed materialov, kateri je najbolj zdrav, prijazen prijazen gradbeni element. In skozi gradnjo se je izkazalo, da je lesena gradnja čista, predvsem pa hitra in zdrava za bivalno okolje. Bivanje v naši hiši je resnično prijetno, svetlo in odprto.

- Družina iz Gorenjske

Naše reference